Da!

miercuri, mai 20, 2009

Ultra-politizarea Olimpiadelor Comunicarii.


Primesc o invitatie, sa asist la prezentarile echipelor de la Olimpiadele Comunicarii. Ca poate angajam pe cineva de acolo. Promit de pe acum ca o sa-l angajam pe cel care varsa “live” o galeata cu pisat pe dl. Ciutacu - in caz ca va asista si dansul, dupa cum ne este sugerat din invitatie. Care invitatie ne prezinta ca fiind “lume buna” – alaturi de dl. Ciutacu (prezent in 2 instantanee) - indivizi precum dl. Ponta (“micro-Titulescu”), Sorin Rosca Stanescu, prezidentiabilul Geoana sau Bogdan Olteanu. PDL-ul puncteaza si el prin don’soara Roberta dar, una peste alta, scorul este covarsitor in favoarea precedentelor guvernari. Stiu ca “manifestarea” are si o sectiune de comunicare politica, dar totusi, izul general degajat de invitatie te face sa vrei sa pui o suta de kilometri intre tine si “sala Nicolae Iorga”.

Serban

22 de comentarii:

Dragos Dehelean spunea...

Stai putin Serban, sa ne intelegem asupra unor termeni.

"Ultrapolitizare" inseamna ca un eveniment/proiect se implica in promovarea si sustinerea mesajelor unei personalitati/partid politic.

Nu vad de unde ai fi putut trage tu concluzia asta despre Olimpiade. Dar daca ai argumente, spune-le te rog.

In privinta invitatiei...

Ea face parte dintr-un pachet de direct mailing pe care l-am trimis mai multor tipuri de angajatori, pe care noi i-am crezut potriviti pentru ce vrem sa comunicam (in mare sunt 3 categorii: agentii de com, ONG-uri, politicieni).

Ca la orice pachet de direct mail, apare o personalizare. In cazul nostru ea se vede doar la scrisoarea care insoteste invitatia si in care, cred ca esti de acord cu mine, ca nu ai gasit niciun element politic.

In schimb, invitatia grafica, pentru ca avem resurse limitate, nu a fost personalizata. La toti a ajuns acelasi vizual. Ea contine doar imagini luate de la diverse editii ale Olimpiadelor Comunicarii. In imagini, am pus doar oameni care am crezut ca sunt "recognoscibili" pentru cat mai multi destinatari.

Si normal ca printre ei, cei mai cunoscuti sunt politicienii. Numai ca la Olimpiadele Comunicarii, in afara de Roberta Anastase nu prea am avut politicieni de marca de la PD-L. Poate ar mai fi fost Monica Iacob Ridzi, insa nu am gasit imagini cu ea. Nu e vina noastra ca la oamenii de la PD-L pe care i-am invitat in fiecare an nu au fost la fel de deschisi precum cei de la alte partide.

Inca o data, daca mai ai alte argumente referitoare la "politizare", te rog sa le spui.

Pentru ca altfel, cineva din afara, ar putea crede, la fel ca si mine, ca nu ai proprietatea cuvintelor si ca esti un "taliban portocaliu" care pune eticheta de "politizat" pe orice care nu il ridica in slavi pe conducatorul sau iubit.

Daca nu poti totusi sa aduci niciun argument, nu-i problema. Eu personal pot intelege ca traiesti intr-o lume doar a ta si ca ai o priza slaba asupra realitatii inconjuratoare. E dreptul tau.

Asta totusi nu scuza faptul ca vorbesti despre ceva despre care n-ai habar. De aceea, iti recomand sa ramai, atunci cand iti exprimi opinii publice, in propria ta "nisa" de realitate.

Cat priveste "galetile de pisat" - eu zic sa le tii la pastrare. Iar cand simti ca mai o mai iei pe aratura, nu ezita sa rogi pe cineva sa le foloseasca pentru a te aduce la realitate.

Titus spunea...

N-as stigmatiza toata olimpiada pentru proba de comunicare politica. Pana la urma, cu cine se face comunicarea politica, daca nu cu politicienii actuali?

Parerea mea e ca am meritat sa particip, studentii care au prezentat au fost destul de buni spre foarte buni.

Un independent:)

Matei spunea...

Oho-ho, retorica de tip 'y tu mama tambien' pe care domnisorul Dehelean o poarta la rever ca pe o lavaliera, sa ii duca gindul mai departe si mai tare.

Olimbiadele comunicarii, tinute in institutia aia de invatamint superior unde se formeaza tineri specialisti in comunicare politica, sint o initiativa atit de minora, incit Serban a gresit mentionind-o. Ar fi trebuit sa piara in anonimatul spamului internetic, impreuna cu propagatorul ei, domnisorul secretar Dehelean.
Si, ca tot se participa in voiosie la olimbiada de golden showers, eu zic sa inchinati ultimii stropi si pentru Victor Ciutacu de Teleorman.

Si mai da-te si in mortii tei, Dehelene.

serban alexandrescu spunea...

Stimate expeditor al invitatiei,

Doar am vorbit despre efectul pe care l-a avut asupra mea aceasta invitatie nepersonalizata. De aceea am si semnat postul, ca lumea sa stie ca e vorba de parerea mea, nu de ceva asumat de agentie. Eu am fost invitat, eu am avut reactia asta.

Dar e o reactie veritabila. Oricat de neplacut ar fi, n-am simtit decat repulsie vazand-o. Si daca – asa cum scrii - “recognoscibilitatea” e singurul criteriu de luat in calcul, atunci am vrut sa arat ca uneori “recognoscibilitatea” iti poate exploda in fata si poate avea un efect contrar. Nu ma poti aduce in sala unde exista Ciutacu, de pilda. (alminteri, daca te-au socat “galetile” destinate domnului C., ai fi simtit acelasi lucru daca ai fi devenit vreodata tinta vreunui atac – comandat, evident - al individului respectiv (de altfel faimos pentru completa lipsa de scrupule cu care isi face treaba)

Nu, nu sunt “pedelist”, dar nu trebuie sa fii pedelist ca sa ai o problema cu ce au ajuns sa semnifice fetzele respective (inclusiv cea a d.nei Ridzi, pe care mi-o mentionasesi) Si e intr-adevar problema “pedeleului” daca te ignora de atata vreme.

Dar nu poti sa nu iti pui problema ca vei fi asimilat cu oamenii cu care umbli. Ori, din invitatia respectiva rezulta ca voua va place cu ei si va mandriti cu dansii. Iata o “asociere de brand” pe care poate ca e mai bine sa ti-o semnalez decat sa tac din gura. Cu atat mai mult cu cat multa lume (si nu din agentie) a “sesizat” invitatia, dar nu in sensul bun. Doar ca nu s-a invrednicit nimeni sa va zica ceva vis a vis de asta. C-asa-i romanul, constata si o lasa balta.

Cat despre indemnurile din final: am participat la cateva editii ale OlCom, m-am voluntariat prin jurii, am petrecut niste vreme arand ogorul “olimpiadelor” si de aceea cred totusi ca vorbesc despre ceva ce am habar - in ciuda a ce crezi tu. Si desi ma inviti “sa raman in propria mea nisa de realitate”, vezi, exact asta e misto la un blog: ca pot scrie ceva fara sa cer voie de la “forurile superioare de partid si de stat”. Asumandu-mi ce-i drept consecintele.

Acuma, tu stii daca vrei sa inveti ceva din acest “feed-back de la consumator” sau daca doar te enervezi si il ignori, cum fac majoritatea advertiserilor de la noi. Pentru care consumatorii trebuie sa fie doar buni cumparatori si deloc cartitori.

Anonim spunea...

Pe criza asta nici cacatul nu mai e ce-a fost! Auzi unde am ajuns: pisat!

Dragos Dehelean spunea...

Cu mare placere, "Matei". Nu ai tu un strop de curaj sa-mi spui cine esti in viata de zi cu zi? Ca poate ne si intalnim sa detaliem putin subiectul.

Pana una alta, eu mi-am publicat identitatea reala, asa ca imi asum tot ce spun.

Sau pe blogul asta poate sa injure orice ciudat, sub protectia anonimatului?

de la head spunea...

Corect. Va rugam sa nu mai injurati sub protectia anonimatului. Mai ales daca sunteti ciudati.

Dragos Dehelean spunea...

@Serban,

Multumesc pentru feed-back-ul, exprimat acum, intr-un mod mult mai potrivit pentru asa ceva.

In privinta formei initiale a feed-back-ului, te-as invita totusi sa analizezi daca nu se incadreaza fix in aceeasi tipologie ca aceea pe care i-o reprosezi unui om, care, ca si tine, ne-a ajutat mult. Si nu atat pe noi, cat ideea din spate.

serban alexandrescu spunea...

nu, nu se incadreaza. pe el l-as incadra mult, mult mai rau decat am facut-o deja, dar dupa aia iar te-ai enerva, pentru ca omul ala merite niste cuvinte infinit mai nasoale. de fapt nu avem in limba cuvinte pentru el. nu conteaza cine te ajuta, conteaza care sunt valorile pe care le are omul respectiv. ai vorbit exact ca un politician pe care nu il intereseaza ca banii pentru campanie ii vin de la racketi si drug dealeri. important e doar ca te-a ajutat? chiar nu mai conteaza cine te ajuta? ai lua bani de la oricine?

Ioana Dark a lu Noe spunea...

ei, păi io m-am enervat de acum vreo 3 ani. când am fost la o conferință a lui Vasile Dancu de la psd. și a vorbit dumnealui, oarecum bazat pe o bibliografie, despre populism. după care îmi amintesc că a întrebat spectatorii "cine crede că Băsescu e populist?"
hai să fim serioși.
asta e politizare, domnule Dehelean. cât de subtilă sau pe față nici nu contează, treaba e că e sesizabilă, și dă prost la imaginea OC, care și-așa e cam pixelată.

Ioana Dark a lu Noe spunea...

mi-am mai adus aminte ceva. la secțiunea comunicare politică, nu mai știu în ce an, a vorbit dl Stoiciu, despre o campanie socială împotriva discriminării romilor (care nu a avut succes, după cum a spus și dumnealui în conferință). cum îmi pregăteam licența în științe politice taman pe sectorul ăsta al campaniilor sociale în România, m-am gândit să-i cer ajutor cu niște materiale de campanie dlui Stoiciu, că doar îl văzusem interesat de tinerimea română dornică de afirmare. când, ce să vezi, dumnealui îmi răspunde că ce îi cer eu este "să lucreze dezinteresat în slujba interesului meu personal". înțeleg că trebuia să cer o ofertă de preț:))
ce vreau eu să spun e că s-ar putea să fie multă ipocrizie pe-acolo, pe la OC.

Dragos Dehelean spunea...

@Ioana,

Nu ai ales un exemplu corect. Vasile Dancu nu e nici pe departe cel mai inversunat om din PSD impotriva lui Basescu, ba dimpotriva. Se intampla ca eu sa urmaresc destul de atent fenomenul politic. Insa nu e potrivit sa intru in toate detaliile, pe un blog de advertising.

Daca iti mai amintesti, Dancu a fost singurul "politician" prezent la acea conferinta, unde anuntasem mai multi oameni, inclusiv Berceanu. Iar el cred ca a venit mai mult in calitatea lui de sociolog, profesor, autor de carti de comunicare si, nu in ultimul rand, de om care se vede, asa cum a si afirmat, la "periferia" politicii.

Poate impresia ta se datoreaza faptului ca se intampla in 2007, fix in perioada referendumului pentru demiterea presedintelui (cand toti PD-istii erau in campanie).

Oricum, trebuie sa stii ca in spatele fiecarei mese sau liste de "clienti" de unde lipsesc PD-L-isti se gasesc multe invitatii din partea noastra, refuzate de ei (Blaga, Cezar Preda, Emil Boc, ba chiar si Traian Basescu etc.)

Pana una alta, in evantaiul specializarilor comunicarii se gaseste si consultanta politica. Iar noi nu vrem sa evitam acest domeniu doar pentru ca poate starni diverse emotii puternice.

Avem nevoie de comunicare politica corecta si etica. Dar momentan lucram cu materialul clientului...

Ioana Dark a lu Noe spunea...

@Dragos Dehelean
mda, s-ar putea să fie greu să vă asigurați reprezentanți din fiecare partid important printre cei care țin conferințe.
dar vezi că noi, spectatorii, suntem niște bănuitori. și într-un mediu suspicios e bine să te pregătești pentru acuzații, cam cum a fost asta de politizare. și poate vei putea până la urmă să le previi, ca un bun comunicator ce ești.

Matei spunea...

1. dehelean, matei e numele meu real, nu tre sa il camuflezi in ghilimele,
2. asa cum nici nu trebuie sa iti prezint cartea mea de identitate, pentru ca nu esti tu autoritatea in masura sa mi-o ceri,
3. mi-e suficient ca stiu cum olimpiadele si ca l-am vazut si pe domnul ciutacu operind sub diverse noms de plume pe forumuri, ca sa imi dau seama ca evenimentele respective sint un fel de boala rusinoasa, pe care nu intentionez sa o contractez
4. in ceea ce priveste stropii de curaj, ti-am spus ca ii pastrez pentru felul in care stiti voi sa va 'comunicati'.

hai, mars.

Dragos Dehelean spunea...

dar macar esti barbat, "Matei"? ca eu tot cred c-ar fi dragut sa-mi spui tu cuvintele astea si fata in fata ;)

Anonim spunea...

@Dehelean
.................................. Greu oricum cu critica constructiva la deal, nu? Mai bine concentreaza-te putin inainte sa reactionezi ca o virgina atacata in amorul platonic.
Xanax, anyone?

de la head spunea...

Mi-am permis sa tai prima fraza din comentariul ultimului anonim. Nu din simpatie pentru injurat, dar chiar era un cheap shot.

Matei spunea...

@dehelean - era cit pe ce sa iti accept invitatia, apoi am vazut la ce distanta periculos de intima apar in textul tau termenii 'barbat' si 'dragut' si mi-am dat seama ca ar fi rusinos sa fiu vazut mincind o ciorbita de legume in prezenta unuia ca tine.
zic asa: invata sa te tii pe propriile picioare pe internet, si de-abia apoi gindeste-te sa ma inviti la debate-uri peripatetice (sic!). din pacate insa, pina acum, esti la fel de strident si de inutil ca o sonerie de bicicleta atasata unui dric, sper ca ai prins metaforele.

conclusiv, reiterez imperativul din postul meu de mai sus.

Olimpic Ion spunea...

Hm, imi permit un comentariu oarecum extras din disputa:

Reactia d-lui Dehelean e, din punct de vedere al comunicarii, sub orice critica. Se autoincrimineaza aiurea.

Nu m-as fi gandit la asa ceva citind postul, dar, dupa ce am vazut cum a reactionat, primul reflex a fost sa caut prin registrul comertului si alte locuri ce anume face firma Ethos. Si, mai ales, cu cine face.

Un student dezamagit spunea...

Inainte sa aveti pretentii de la clasa politica uitati-va la discursul vostru.

V-ati injurat ca la usa cortului (Matei si Dragos), eu ca student sa va iau pe voi ca model in viata sau in cariera profesionala?

Nu le iau apararea politicienilor, dar la asa cetateni asa politicieni.

Olimpic Ion spunea...

Apropo, ma cheama Vlad. Sa las si o adresa, in caz ca vrea dl. Dehelean sa vina sa ma bata?

Ioana Dark a lu Noe spunea...

:))))