Da!

miercuri, noiembrie 28, 2007

La noi, animalele sunt de cealalta parte a gratiilor.



In Belize - de pilda - din putinul lor se dau de ceasul mortii sa aiba grija de jaguari. De pilda picteaza paharutze, de mana, si maruntul rezultat il baga in oameni care stau cu ochiul geana pe braconieri. In Romania, tara europeana in plin avant, membra UE, singurii jaguari de care are cineva grija sunt modelele XJ si XK. Cat despre ce s-a intamplat deunazi la zoo, nu ne mai mira nimic.
Ce ar trebui sa se intample? Sa se desfiinteze odata lagarul ala de exterminare din Baneasa. Gradina Zoologica, ca institutie, este un vestigiu din epoca Victoriana, cand lumea nu avea cum sa vada animale salbatice altfel decat impaiate. Nu mai este cazul: cine are 400 000 pentru un apartament nou inseamna ca are bani si sa arate copiilor feline in carne si oase la mama lor, in libertate, cu EasyJet-ul. Cine nu, are oricum cablu pe care micii zoofili pot sa admire animale salbatice 24 din 24 pe Animal Planet si pe National Geographic.
Ce o sa se intample cu taranii tortionari angajati la Zoo daca se desfiinteaza? Pai ii mai pasa cuiva dupa cele intamplate? Sa zica mersi ca nu ii si alergam cu torte, cum au facut ei cu Gaia, Dumnezeu s-o ierte. Gaia fiind “elefanta” care ne-a scos fundul in 2001, cand ne trebuia un elefant pentru un spot Connex si cel mai apropiat elefant dresat era in Kiev. Deci? Cine initiaza petitia?

Niciun comentariu: