Da!

vineri, mai 28, 2010

Smaranda B.

In august 2009, biciuiti de RedBull sa facem si niste evenimentzele cu specific national, ne-am adus aminte ca romanii – desi nu sunt taticii sportului extrem – sunt totusi mamicile lui. Asa ca am propus o chestioara nu doar pentru resuscitat interesul pentru parasutismul feminin (unde nu stam rau, desi nu stie nimeni chestia asta) ci si pentru resuscitat interesul in ispravile domnisoarei Smaranda Braescu.


Cat se poate de taranca ca extractie, Smaranda Braescu a fost prima femeie pilot din România si prima paraşutista brevetata din România. Mai interesant - atat pentru noi cat si pentru Red Bull - este ca Smaranda (dupa ce a stabilit un record de traversare a Mediteranei) a devenit campioană europeană la paraşutism in 1931 şi campioană mondială la parasutim în 1932 cu un salt de la 7200m, record nedepasit vreme de 20 de ani.


A facut Frontul de Est si a murit in 1948 dupa ce a fost condamnata la puscarie pentru ca a semnat o scrisoare care denunta alegerile falsificate din ’46. Dusmanca a poporului, va sa zica; that’s our girl – si fibra si morala. Detaliu induiosant, deseori sarea cu parasuta in costum popular romanesc. Pai daca nici ea nu e un role-model, nu stim cine ar mai putea fi.


Un an mai tarziu de la propunere, voila, courtesy of the local RB team:



Va urma.

2 comentarii:

razvanexu spunea...

Foarte fain. Si ar fi si mai fain daca s-ar revigora, nu mult, un pic, interesul pentru sportul asta atat de frumos. In prezent ca sa ajungi parasutist iti trebuie rabdare (cam 3-4 ani si nici atunci nu e sigur ca vei sari), nervi de otel (nu pentru salturi ci pana la ele avand in vedere ca se pun bete in roate elevilor si instructorilor).
Poate asa s-o schimba ceva pe sus...

raposatu spunea...

in era terorismului asta ne mai trebuia, sa iti aterizeze un flaushat cu parashuta in timpul dezbaterilor de la 2 Cocosi.

razvanexu, parasutistii sa se multumeasca sa sara cu cearsaful de pe sifonier.

sau cum zicea Rimaru, sa faca bungee jumping cordless.