Da!

joi, martie 31, 2011

„Bine ca esti tu destept” in departamentul de marketing

ING a spus da anul trecut la propunerea de calendar pentru „operatiunile de marketing” care ajung la clienti si non-clienti. Sau, mai clar spus, le-a suras ideea de a vedea cu ce-i fac target-ului capul calendar de-a lungul unui an. Solutia noastra, ilustrare ad literam a expresiei, a fost livrata de curand in Opera Center. Speram sa bata la diferenta mare de puncte, timing-urile in Excel, prezentarile ppt si orice alte solutii electronice greoaie. Care necesita sedinte lungi, printuri pe A3 si research pe esantioane reprezentative.

Proiectul e din seria de initiative absolut necesare marca „Bine ca esti tu destept”. Asa cum, de curand, a fost si posterul cu toate stickerele de frcute de import, care au intrat in Sectorul 4 Berceni, in intervalul 12 martie 2010 - 3 februarie 2011.
Sau careurile de sudoku destinate meeting-urilor care incep bine, dar continua teribil de prost.
Mereu insotite de un set de doua creioane. Unul pentru stangaci. Altul pentru dreptaci.




Filiala Head din China credem ca o sa mai astepte putin.

Si noi care credeam ca mall-ul din Rahova e cam deprimant intr-o zi de marti, pe la 11.30. Dragos a gasit acest reportaj SBS despre miracolul chinezesc. "Not!" Daca n-aveti chiar 14 minute (3 pauze de tigara) macar primele 5 minute merita. Deci daca scapam maine si poimaine de gaura de ozon dedicata Romaniei, o sa ne terfeleasca oricum ceva mai incolo pocnetul "bubblei" imobiliare chinezesti. Faceti-va deci de pe acum un stoc de cutii de conserve de sunca presata, care vor ajunge sa coste la bucata cat un spot video de 30 sec. in prime-time la "Romanii au talent" (conserve chinezesti, evident). Sau aveti bunici la tara cu curte, gaini, porc si tot ce trebuie? Good. Nu mai trebuie decat sa invatati sa taiati cocosul.

miercuri, martie 30, 2011

Un „caz sever” de ilustratie

Red Bull Music Academy, pe cat de generos e proiectul cu „tinerii muzicieni”, parca pe atat de zgarcit e cu agentia. Adica singurul lucru la care am putut umbla si anul asta e mai degraba partea de vizual, pentru ca restul lucrurilor au venit de afara, de la HQ, gata gandite si bibilite.


Pentru editia de anul asta, din Tokio, domnul Noper a dat de la el o noapte de lucru intens, dupa un brief facut rapid si telefonat urgent de Gologan. Iar Andrei si-a facut un pic de loc printre mandatory-urile RB, ca sa fie de la noi si art directing-ul de newsletter. Un proiect a carui poveste a fost perfect surprinsa de Billy Ocean in slagarul din anul muzical 1986: „When the going gets tough, the tough gets going”.

Si daca tot veni vorba de bloguri “distinse”.

Iata un blog de vreo 700 gr. E vorba de a treia editie tiparita a blogului lui Wieden+Kennedy Londra, trimisa catre “friends & family” pe la inceputul acestui an. “Mille mercis”, Neil C.


O sa incercam sa ne revansam cu o colectie completa de “Infractoarea Mov”, daca o sa mai gasim asa ceva pe la vreun anticariat.

marți, martie 29, 2011

“Best Company Blog”.

Le multumim celor care au facut asta posibil - doar ca nu stim cui multumim de fapt. Nu ne-am uitat cine era in juriu la RoBlogFest, dar promitem ca o facem chiar acum - dupa ce suim sus postul asta, o sa dam “search” cu viteza data de vinovatie; nu de alta, dar trebuie sa stim cine are voie sa ne tapeze de bautura daca vede pe cineva de la Head prin vreun bar.


De fapt nici nu stiam ca suntem “contenders” pana cand nu ne-a tras de maneca un viitor intern, mult mai in the know decat noi – “tineretul din ziua de azi”. Dar cel mai mult si mai mult ne roade curiozitatea cine ne-a inscris in concurs. Am cercetat prin agentie si se pare ca din nou nu e cineva din Head. Cine e, pentru al doilea an consecutiv, admiratorul nostru misterios?

Pentru would-be interns-ii prea nerabdatori.

Acu, ca s-a terminat si Scoala ADCRO si s-a inchis si “admiterea” la mucenicii nostri, ce sa faca un tanar student pe care il strang chilotii sa se agite in sensul asta acum si nu mai incolo, la vara sau la toamna?

Pai, avem un semi-pont, vandut de alde Voluntari pentru Idei si Proiecte - in curand se termina si inscrierile la o chestie care se cheama Impact Marketing School si pare un fel de boot-camp vis a vis de cum e marketingul “pe bune”. 2 speakeri pe zi, faci briefuri, rezolvi briefuri, workshop-uri, training-uri, tot tacamul. Ba chiar la propriu, avand in vedere ca iti dau si casa & masa (da, au doi sponsori mari, de aia)

Indivizii admit 25 de studenti care au senzatia ca stiu cu marketingul (adica incepatori avansati, nu incepatori-incepatori) si ii cazeaza pe toti 10 zile la un loc – deci chiar si bucurestenii au un bun motiv sa fuga de acasa. Se intampla de pe 9 pe 18 aprilie si mai multe legate de asta gasiti pe marketingschool.ro.

(e asta un plug de PR nenorocit pe blogul nostru? Da si nu. Da, adica am zis ca daca luam la RoBlogfest, vom face 2 exceptii anuale de la regula noastra cu “fara publicitate pe un blog despre publicitate”. Si nu, adica chiar vrem sa mai scadem presiunea de cereri de internship deviind energia studenteasca si pe alte proiecte interesante din domeniu. Si credem in continuare neabatut in orice initiativa care are bunul simt sa iti ofere 30 de mese calde)

joi, martie 24, 2011

Stim, suntem datori cu “ceva” despre noul site.

Pai, ca orice nou site, va fi un permanent work in progress. De pilda in materie de lucrari nu am putut deocamdata decat sa mutam ce era pe cel vechi – adica o selectie cam aproximativa si discutabila din punctul multora de vedere. (si nici teribil de up to date)

Deci in “nu mult timp de acum inainte” din el brusc vor mai disparea lucruri si la fel de brusc vor mai aparea lucruri. Dar am zis ca e totusi mai bine sa il punem sus chiar si asa, ca sa nu mai lungim boala, in stilul nostru caracteristic de “perfectionisti zadarnici”; stil la care vrem sa renuntam brutal.

De geneza e responsabil dl. Iashido, care – in afara de ideea ‘aprobata’ - a avut chiar si propuneri decente si rezonabile, spectaculoase dpdv tehnic sau foarte utile & friendly pentru lumea care ar intra pe site.

Dar cand a scos-o pe asta, am zis ca e o cretinatate atat de mare incat ar merita sa nu fim ”clienti” cu asa o idée imbecila. Cum toata lumea care a auzit despre ce ar fi vorba a avut un ras nervos, de descarcare, ni s-a parut ca ar merita sa ne atragem oprobriul “comunitatii de marcom” punand treaba in practica.

miercuri, martie 23, 2011

"I had a dream..."

Un vis erotic, bineinteles. Asta am face cu banii daca am castiga contul global Nike. Ok, poate intai am mari totusi salariile. Si am schimba masinile. Dar cu restul de bani...a, si am baga catering gratis. Insa cu banii care raman...

marți, martie 22, 2011

Dupa cum probabil stiti déjà. Sau nu.

Intre noi si UniCredit Tiriac a survenit la inceputul anului un seism cu magnitudinea de 9,8 pe scara Richter. Daca a avut legatura cu faptul ca nu prea puneam noi multe lucruri pe blog despre proiectele UniCredit? Desi peste 50% din timpul muncit de oamenii din agentie era doar pentru UCT? Pai, s-ar prea putea sa fi avut vreo legatura.

But it takes two to tango. Si de dansat, am demonstrat din 2000 incoace, ba pentru Bank Austria Credit Anstalt, ba pentru HVB Bank, ba pentru HVB Tiriac (those were the days!) - ba chiar si pentru UniCredit Tiriac, destula vreme - ca stim sa dansam bine cu o banca. Dar, tot ca la dans, partenera trebuie si ea sa se lase condusa un pic.


Ce-i cu postul asta? E pentru ca am inceput sa primim reactii vis a vis de noul spot UniCredit dat in meciurile Champions League – si nu e al nostru, so don’t bust our balls aiurea; de data asta suntem nevinovati.

luni, martie 21, 2011

Totul are un capat…

…numai carnatul doua, cum ar zice poporul german. Cum din pacate Scoala ADCRO nu e carnat, iata-o ajunsa la final – unul fericit vis a vis de conexiunile agentiei cu personajele implicate. Pe scurt, din Top Ten-ul final nu au lipsit 2 fete din grupa care a fost la Headvertising (Iulia Stoica si Andra Magda) si nici cei 2 ex-interni care dadusera la scoala.


Mai mult, unul din interni, Laura Dragomir, a fost unsa “No.1 Across the Nation”, ceea ce dovedeste ca loviturile scurte, repetate, cu briefuri mici si rele de la UniCredit (si cu deadline de azi pe maine dimineata, evident) sunt extrem de folositoare si foarte “character-building”; cum ar zice Legiunea Straina, “instructie grea, razboi usor”, ca si in cazul celuilalt pre-mucenic, e vorba de dl. Badiu, si el dand bine de tot in Top10.


Dar lucrurile nu se opresc aici, pentru ca - roata la roata cu Laura in ultimul viraj - a iesit No.2 Across the Nation eleva Alexandra Buligescu, adica “clientul ING” si totodata poate primul caz care dovedeste ca intr-adevar poti invata si din greselile altora, recte, ale agentiei noastre.



O figura familiara pe acest blog (mai ales in posturile despre filmari pentru ING) Alexandra pare totusi genul de om care n-o sa ne corecteze mai abitir copy-urile acum, cand nu doar ca poate, dar are si hartii doveditoare in sensul asta.



Cu ocazia ocaziei a aparut si al treilea “lost intern”, e vorba de Mme. Pantus, care a propasit si dansa intre timp - acum activeaza cu zor si zel la IQAds. Prilej deci de un get-together alcoolic festiv.

joi, martie 17, 2011

Light-sabre din materialul clientului.

O poza facuta de Iashido, ieri, in vreme ce mosmondea ceva la viitorul nostru site (soon, soon).
Nu contine urme de Photoshop si nici n-am dizolvat Skittles inauntru ca sa iasa ce-a iesit.
(si nu, nu credem ca o sa ne mareasca cineva fee-ul lunar pentru astfel de fapte de branding).

miercuri, martie 16, 2011

Ne-am mutat fara sa ne mutam.

Ca in “Inception”, bulevardul Uranus s-a ridicat de la pamant, s-a indoit, s-a suprapus peste el insusi si – fara sa mutam o singura cutie, de data asta – am ajuns din Calea Rahovei 196A tocmai in Bulevardul Uranus 150.


Asta pentru ca ni s-a schimbat adresa postala, tam-nesam. Unele firme de consultanta de branding ar putea opina ca e mai bine pentru brandul nostru sa fim “in Uranus” decat “in Rahova” – are asa, o usoara conotatie cosmica, nu? Altii, dimpotriva, mai golani, ar remarca ca ne-a aparut un anus in adresa.

marți, martie 15, 2011

Ucenici, mucenici?

Ezitam atat la nume cat si la logo – e vorba de programul nostru de internship, din care am vrea sa avem macar vreo 2 ture pe an.

De ce simtim nevoia sa il brandam? De chichi, nu stim de ce; in subconstient probabil ca e totusi dorinta sa mai facem si altceva pe branding decat propuneri pentru licitatii de decorat masini care cara mezeluri.



Finalistele sunt astea de mai sus, in functie de numele care va fi ales. Unii zic ca “mucenici” e un joc ieftin de cuvinte. Altii au senzatia ca “mucenici” ar fi prea demeaning pentru participanti, desi ni s-ar parea OK ca norocosii selectati sa stie din start ca daca vrem covrigi din colt, n-ar trebui sa se simta prea jigniti daca ii trimitem sa ia. Cu bani potriviti, bineinteles. 14 cu sare, 9 simpli, 3 cu mac.

Scuze pentru freeze-frame.

Lasasem “wallpaper” postul cu cautatul account-ului ca sa ne dam timp & sa sporim sansele sa prindem mai multa lume. Dar dupa ce ne-am gasit omul, ne-am dat seama ca ar fi o idée buna sa mai vedem popor cu ocazia asta, so keep’em coming.

Asta ca sa nu ne prinda vreun “NBW” (new business win adicatelea) cu lenjeria intima in jurul gleznelor – deci am tot vazut oameni noi, va multumim pentru interes (really) si ne scuzati ca v-am privat de post-uri din astfel de motive meschine si egoiste. Deci emitem din nou, stay tuned.

marți, martie 01, 2011

Aaaaaacoooount cautaaaaam!



...cum ar striga pe strada o tiganca cu fier vechi. Ne trebuie, ca de obicei, "nici-nici" - adica o fata (sau un baiat, de ce nu) nici prea verde nici prea sefa. Adica nici junior nici hiper-mega-ultra-experimentat. Asa, un fel de macar 2 anisori experienta dar parca mai degraba 3. Adica sa nu se sperie de campanii cat se poate de integrate cu TV, "dijital" si tot tacamul. Si sa fie mai pe mana noastra - nici prea hipster dar nici prea "col roule, angora, lantisor pe dinafara, coc, taior". Sa se ia nitel in serios dar nu prea tare, stiiind ca totul e relativ pe lumea asta. CV-uri, super-urgent (adica pana luni, 7 martie) pe adresa mircea@headvertising.ro