Da!

miercuri, iunie 30, 2010

Better late than never

Un print de-l facura Vlad & Ovidiu pentru UniCredit. Ne place sa fim aducatorii de vesti bune din sistemul financiar-bancar. Nu de alta, dar sunt rare. Si, ca tot veni vorba, condoleante si voua pentru TVA, bonuri de masa si drepturi de autor.

marți, iunie 29, 2010

Va mai duceti aminte de 'greva' agentiilor belgiene?

Iata un articol despre un studiu tres interessant:

"Perhaps the Belgians Were Right… New Research Shows that Agencies Paid for Pitches are more Successful
Earlier this year, 27 Belgian agencies staged a “strike” to draw attention to the cost of new business pitches and to emphasize the need to be paid for pitches. Now there is new research to demonstrate that there may have been method to what seemed to some like Belgian madness.

Vale International Ltd., a global advertising consulting company with talent and resources in 75+ countries, has just announced results from an extensive analysis of new business practices among independent advertising agencies on six continents. The study, carried out in March 2010 as annual benchmarking data, surveyed 320 offices representing 12,800 employees.

According to Jorg Borgwardt, Managing Partner of Vale International, “One of the most interesting findings is that agencies which insist on being paid for the pitch average a 57.8% success rate. Those that did not ask for a fee had a success rate of slightly fewer than 10%. To the best of our knowledge no other study has uncovered this."


Si o ciresica pentru tort din acelasi articol:

"In 2009 procurement officers took over making 77% of decisions for agency revenue. But Borgwardt raises an interesting issue: “If only 26% of them took part in setting the pitch parameters; how can the others price what they didn’t brief?"

Mixul de marketing in weekend-ul trecut.

“Vanzarile” si “distributia” s-au dus cu precadere la BigFour.


Iar “marketingul” si “comunicarea” a mers mai degraba la Massive Attack. Am strigat “Cine n-a scris sau n-a modificat niciodata un headline sa ridice mana!”, dar - dupa cum ma asteptam – nimeni din multime n-a ridicat-o; in mod evident nu era cazul.


La afterparty, Craciun a furnizat “the comic relief”, intervenind in pozele fanilor alaturi de indragitii lor artisti. Mai jos, Xmas stricand un foto-session cu dl. Grantley Marshall (aka Grant - nu cel de la Ursus – aka Daddy G)

vineri, iunie 25, 2010

Un director de creatie.




Recruteaza pentru departament, inspira, indruma, motiveaza, face strategii, da interviuri pentru presa de specialitate, injura, se tranteste pe jos, aloca oamenii pe conturi, face alegeri grele, tot tacamul.

Are pitch duminica, de la 21.30

The keeper of the flame.



Daca vreti si voi un tricou, adresati-va lui Matache, omul care tocmai a reconstruit minutios - si absolut exact - vechiul, originalul, istoricul ambalaj de Carpati. Pentru ca da, Romania de fapt mai are o mega-marca in afara de Dacia, dar lumea inca nu are “ochi de vazut” treaba asta.

joi, iunie 24, 2010

O privire in viitor.

In viitor, spoturile vor fi oricat de lungi si oricat de ieftine, comunicand oricat de multe branduri.



Totodata, video-ul de mai sus ofera si un raspuns inedit la intrebarea “oare cum as putea avea branding permanent intr-un spot tv, altfel decat printr-un colt intors sau un scroll in subsolul ecranului?”

Aparentele insala rau de tot.


Bluza roz, manecute Alba-ca-Zapada, carare pe dreapta, toate bune si frumoase, dar se ridica intrebarea, “la ce manifestare artistica participa Rafaela Beldie in weekend?”

Raspunsul, mai jos, insotit de dubiile noastre ca o asemenea persoana mai poate fi lasata sa lucreze pe branduri financiare, cum se intampla in clipa de fata.

miercuri, iunie 23, 2010

Caiacuri pe dulapuri.



Stim, sfarsitul lumii e abia in 2012, dar am inceput déjà sa ne pregatim pentru eventualul potop sau alte coduri portocalii. Sau pentru salvat echipaje de Flugtag din Dambovita.




(ne cerem anticipat scuze daca de fapt pluralul de la “caiac” se va dovedi ca este ‘caiace’ – insa nu ne-ar mai fi iesit rima in titlul postului)

Una buna de tot, de la prietenii nostri, researcherii.

Stire de ieri de pe AdAge, despre oamenii “cu putere” si care “se baga”. Suna foarte familiar si tare ne mai vine sa extrapolam, dar ne abtinem.

Key to New-Product Success May Be Keeping the Boss Away
Nielsen Finds Proximity of Teams to Managers Fuels Product Failure

The key to new-product success for package-goods companies may boil down to something very simple: Keep the boss out of the process. Companies with less senior-management involvement in the new-product process generate 80% more revenue from new products than those with the highest levels of senior-management involvement, according to Nielsen.

"While we don't dispute senior management's strengths and good intentions, they are often too quick to get involved in the creative process, especially when things are not going well and their mere presence can stifle free thinking," Tom Agan, senior VP-managing director of Nielsen, said in a statement.

Un logo animat.





Ce frumos e cand logo-ul marcii tale nu sta plat si nemiscat, in coltul paginii. Iar cand se misca, e copiat imediat de corporatii multinationale cotate la bursa. Interesante vremurile astea, in care Pepsi a ajuns sa imite un piticutz obez, nu demult comatos “overdozat”. Poate pentru ca el are inima iar ei nu, si atunci vor sa i-o ia cu imprumut. Sau in leasing.

NEW YORK (AdAge.com) -- If Argentina wins the World Cup, Pepsi Cola plans to follow the example of Argentina's coach Diego Maradona, who says he'll celebrate by running around naked in Buenos Aires. Pepsi announced that the company's soft drink bottles will be sold for a week in Argentina with no label if that country wins the soccer tournament.

vineri, iunie 18, 2010

Un facelift survenit dupa ceva care tot cu fata are legatura

Din ce ne-aducem aminte, primul cap in usa de la acvariu l-a dat Serban. Fire disruptiva, a incercat la scurt timp o a doua iesire neconventionala. Printr-un geam lateral. Lucru soldat cu un nas spart si o serie consistenta de invective la adresa minimalismului in design.
Am mai zice ca istoric a fost si accidentul lui Catalin Dragan, care a incercat sa iasa pe la vinclu. Cu toata puterea lui.
Altfel, accidentele la locul de munca au continuat pe parcursul a vreo doi ani, diversi alti "deschizatori de drumuri" ambitionandu-se sa vada daca este posibila penetrarea fara sange a unui geam cu grosimea de 1,5 centimetri.
Din fericire, lungul lant al ghinioanelor a fost totusi frant de fostul nostru art director, Octavian "Mortu" Viorel. La randul lui victima a peretului din sticla, Mortu a venit cu niste propuneri de semnalizare a usii si imprejurimilor. Din care s-au ales "sinusoidele". Care s-au intins de curand si pe alte geamuri. Nu de alta, dar dupa recentul "esec personal" al lui Cristi Matache, am realizat doua lucruri. Unu: melanjul asta de "cozy" cu "industrial" arata misto, dar are o fisura nasoala in concept. Doi: fisura s-a intins pe fetele a juma de agentie.
Prin urmare, acum avem "sinusoide" si pe geamurile de la balcon, si pe alea de la contabilitate. N-am facut bine?



Printre propunerile lui Mortu erau si niste x-uri mari, albe, ca la geamurile de la blocurile in constructie. Si niste pesti, pe ideea ca e acvariu. Am preferat totusi sinusoidele. Sunt ceva mai grafice, nu "invadeaza spatiul" si parca nici nu imbatranesc la fel de repede ca aberatiile alelalte.




Rencontre-ul lui Matache cu sticla a fost similar cu o exorcizare dintr-un film serie B. L-am vazut cum vorbea la telefon si mergea repede spre balcon, ca nu erau lucruri pe care sa le auzim si noi. A apucat sa mai spuna doar "e pe okazii", cand, dintr-o data, o forta invizibila i-a paralizat mersul. S-a zvarcolit frenetic o fractiune de secunda, dupa care a cazut moale in genunchi.
O faza cum poate doar pe la Brussolo mai intalnesti. Desi nu stim inca sa fii scris ceva cu dark forces si publicitari din sectorul 5. Si, ca tot veni vorba, de la siropul ala cu oameni carora le cresteau oasele pana ieseau prin piele, stie careva alta carte smechera de-a lui?

Iunie in calendar.

Adica una din lunile “noastre” din calendarul Art Directors Club. Desenata de miss Suliman din Clubul Ilustratorilor: demi-naiv, figurativ, cvasi-realist, aproape alb-negru, old-fashioned - asa cum si e o “vacanta scolara de vara”.

joi, iunie 17, 2010

World Cup Fever?

Daca e vreo febra, e doar 37 cu 2. Nimic grav, din pacate. Unde sunt vremurile cand Razvan facea Germania si Vlad strangea Suedia? E vorba de actibildurile cu fotbalisti Panini, bineinteles. Acele pozici cu fotbalisti (din ce in ce mai subtiri, odata cu trecerea anilor – deh, “economies of scale”) care exhumau filatelistul din tine si te faceau un fel de micro-Giovanni Becali, vanzand si cumparand jucatori cat tinea un turneu final.



Noroc cu Diego Armando M. - omul cu circul, primul antrenor care ne face sa ne dorim cat mai multe cut-uri cu banca tehnica in timpul transmisiilor. Din cauza lui, a omului muscat de fata de propriul caine, dog-the-blog sustine “Ar-gen-ti-na-cam-pe-on”. Los Ches joaca azi, in pauza de masa. Speram sa nu ne batjocoreasca sentimentele si nazuintele, dupa model spaniol.



Update:




miercuri, iunie 16, 2010

Unde pui ca acum e mai scump si decat gatefold-ul in glossy



Accesoriul de mobilier din lemn masiv se gaseste intr-un magazin de langa Irish Pub-ul de pe Titulescu. Si probabil ca va fi achizitionat de vreun baron de agentie media. Sau de vreun mogul din presa scrisa, care nu s-a impacat cu gandul ca revistele sunt pe duca. Si nici cu ideea ca multe dintre ele s-au ratat nu doar din lipsa de publicitate, ci si din lipsa de creier. Gandite ca vehicule de publicitate si (cu mici exceptii) slabe rau pe content, cu tiraje gonflate ca sa sustina ratecard-uri jenante, a fost firesc sa crape cand n-au mai acoperit nici macar salariile si tipografia cu paginile vandute.
Cum niciun publisher n-a inteles ca mai intai trebuie sa ai produs si abonamente, si mai apoi niste fete cu Matiz care sa-ti vanda spatiu publicitar, cum mai niciunul n-a scos o revista pentru un public, ci pentru un grup de advertiseri, cum nimeni n-a adaugat o coala cand nu mai incapeau ad-urile in revista (era mai simplu sa taie din partea de editorial), e cam deplasat sa-ti para rau dupa "magazinele" din Romania.
Amuzant ca solutiile pentru amanarea decesului tin tot de content. Din cand in cand, unele se mai resusciteaza cu cate un DVD la tipla. Evident, pentru cine mai crede ca e misto sa ai acasa o biblioteca de DVD-uri.

New in stock!

Continuam lista de implanturi, proteze si botoxuri lingvistice, cu cateva vorbe adunate (nu cu multa truda) de prin meeting-uri cu diversi voievozi din media si marketing.



"Gelu e bazat in Cobadin."
"Jeana e hedhantuita."
"Ideea lui Ionel, biaseaza grupul."
"Marcu stie ca adoptarea misiunii este un proces de cascadare."
"Fane vrea sa faca forcastare."
"Ene a impactat. Al dracu, Ene."
"Cornel adreseaza oamenii corecti."
"Ecaterina isi submite oferta."
"Andu are learning-uri din puscarie."

luni, iunie 14, 2010

Cateva restante

Desi pledam anti-focus, ne-am trezit cu o comisie de moderatori de la Adobe, care a tinut foarte tare sa discute despre programele lor cu persoane in cauza. Mizam pe o interpretare stiintifica a rezultatelor, si nu una hormonala, de marketing. Adica speram sa schimbe ceva nu pentru ca a carait Solidoxx sau pentru ca Soimulescu tinde sa acapareze discutia. Ci din cauza ca or avea si vreun cantitativ in spatele "imbunatatirilor".


Din nou la Cluj, din nou la pitch, acum la cealalta marca mare care n-are birouri in Baneasa. La Farmec si, mai precis, la Gerovitalul din Farmec. In imagine, doi domni unsi cu toate alifiile.


Reluam seria de marci pentru care am lucra, cu ocazia intoarcerii din Istanbul a familiei Soimulescu, prin bunavointa careia am primit la redactie o pastila de Gripin. Arata misto si e ce pretinde ca e. Un medicament impotriva gripei. Testat pe cobaiul Gologan, amator de asemenea lucruri derizorii.

"Cine e bun, merita sa traiasca bine."

Cam asta crede Livia Coloji despre relatia dintre ilustratie si venit, concluzie la o conversatie pe tema "Ilustratia, incotro?", pe care a avut-o cu Soimulescu in balconu mic. Lucru cu care nu poti sa nu fii de acord, mai ales in cazul ei. Se misca bine intr-o gramada de stiluri, nu dribleaza deadline-uri si, destul de rar printre artisti, nu are basini in cap. Sau, eufemistic spus, "trateaza cu seriozitate" zona triviala a ilustratiei, adica eDM-ul de comunicare interna, flyer-ul de sucursala sau ecranul de bancomat.
In vizita la Bucuresti, la Bookfest, si cu un proiect running la Clubul Ilustratorilor, Livia a venit cu un Cobalcescu in Rahova sa dea buna ziua si sa afle ce mai e "pe la Capitala". Cum n-am avut o idee mai buna, si acum, la fel ca prima data cand ne-a calcat, am intampinat-o cu un frumos suvenir rahovean. Nu-i din lipsa de idei. Se cheama "coerenta in concept". Sa traiesti bine, Livia!




Asta e proiectul la care are Livia un featuring cu ilustratie pop-up.

vineri, iunie 11, 2010

La Effie am crescut de la 4.16% la 5,26%.

Adica am avut 4.16% din inscrierile de anul asta (2 din 48) si am luat 5.26% din premiile acordate (doar 19) Asta ca sa ne balacim un pic in cifre si procentaje Effie-stice - evident, in gluma (desi suntem convinsi ca exista si agentii care si-ar fi luat foarte in serios acest “funnel” statistic favorabil) Deci efortul d-rei Caracota, care si-a mancat 2 zile lucratoare din viata ca sa puna cap la cap cazul UniCredit n-a fost in zadar, cum credeau bookmakerii agentiei, care acordau sanse mult mai mari cazului inscris pentru ING.


Altfel, acest Effie vine sa rasplateasca nu doar eficienta campaniei ci si eficienta lui Vlad, care a pus un motoras nou pe un sasiu vechi scutind in acest fel macar vreo 30k din bugetul de productie a lui UniCredit. Care astfel a avut un spot potrivit noului moment cu pretul unui voice over si al unor super-uri puse intr-o zi.



“Doar bronz?” veti zice – da, doar bronz, avem o scuza foarte buna in acest sens: cu numai 2 ore inainte de ultimul deadline a trebuit sa scoatem din caz cele mai bune date “independente” din cauza ca UniCredit si-a dat seama ca are un contract de confidentialitate cu McKinsey. Cum mai erau doar 2 ore, nu am mai avut timp sa verificam daca asta se aplica si datelor vechi de un an; ceea ce ne-a privat la ‘evidence of results’ de ananasul de pe tort.


N-avem poza cu marele presse-papier in forma de “E” pe care l-am primit, asa ca am pus un desen. N-avem, pentru ca “sfintele moaste” sunt in turneu la client, care si-a exprimat dorinta sa le admire intr-un cadru organizat. Da, e acelasi client care a plimbat trofeul Champions League prin tara – unii zic ca observam aici un fetis pentru trofeele aurii.

In hol, un Mustang.



Nu stim inca exact de ce e acolo, ar trebui sa aiba ceva de-a face cu Salonul Foto care e “on” nu doar de Noaptea Galeriilor, ci ramane deschis si tot week-end-ul.

joi, iunie 10, 2010

Noaptea, si sus si jos (ba chiar si alaturi).

Un afis-precizare de la Soimulescu (in imagine) vis a vis de Noaptea Galeriilor: “Foto4all” va fi la parter, “Transient Spaces” va fi la subsol. Asta ca sa nu care cumva sa le incurcati, fiind noapte.



Iar afara, la lumina lunii, vor fi ei, conlocuitorii nostri care vand flori nu doar in Noaptea Galeriilor (mai nou vand chiar si pui la rotisor) ci in oricare noapte in care vine camionul cu lalele si trandafiri din Olanda. Adica, in fiecare noapte. Si nu, nu se transforma in Shreci dupa miezul noptii; am vrea noi.

miercuri, iunie 09, 2010

National si geografic.

Detaliu dintr-o brosura fresh facuta pentru angajat popor la Centrul Regional ING din Cluj. Aparent, sunt genul de joburi care implica mai mult convorbiri internationale si mai putin interurbane. Si probabil si roaming la discretie. Ilustratoare, Raluca Popa.

marți, iunie 08, 2010

Cerere de concediu.

Primita ieri. Aprobata pe loc. (iata, exista si oameni care nu vor sa vada Mondialul cu prietenii, dimpotriva)

vineri, iunie 04, 2010

Iesi mai viu daca a ta e mai lata, mai grea si cu botu' mai lung.

Daca sunteti soferi, iata 6 pagini groaznic de interesante descoperite de Golo (stati calmi, 2 sunt coperti) Si cum momentan n-avem un cont de ‘automotive’ in agentie (deci n-are cine sa se oftice si sa se innegreasca de suparare) ne-am gandit ca nu strica sa vi le impartasim. Concluzia, daca n-aveti timp de citit: Euro NCAP-ul e o semi-basinica, luati-va deci un vapor, daca puteti. Asadar, instinctuali fiind, gitanii & meltenii se pare ca aveau dreptate in optiunile lor auto.

joi, iunie 03, 2010

Octopozele din Ciunget.

Dupa cum ati putut deja sa vedeti in header-ul blogului, Vlad a developat multi-pozele lomografate in retreat-ul ciungetian. Da, exista viata dupa digital - si seamana teribil cu viata dinainte de digital.


Avantajul Oktomat-ului lui Lomo e ca oricine are sanse mult mai mari sa para un personaj cvasi-eroic, un explorator din anii ’50 mitraliat de fotoreporteri inainte de ultima escalada (cea in care a si disparut pentru totdeauna pe versantul estic a lui Makalu)




Celalalt avantaj – suita de 8 fotografii (in cazul nostru, doar 6 – doua din obiective nefunctionand in repetate randuri) depinde mult de miscarea subiectului. Mai jos, un exemplu de “6 x acelasi lucru” si unul teoretic optim, in care subiectul trebuie sa isi inchipuie ca tocmai a aflat ca a luat primul la facultate.




Dar senzatia zilei a fost data de pozele facute de dl. Lazar cu un “Diana+” (modificat de la 120mm la 35) si multiplu expuse. Niciun subiect nu pare prea insignifiant intr-o asa tehnica; sa tot cureti ceapa verde.